HSB Renk Modeli Nedir?

HSB Renk Modeli Nedir?

HSB renk modeli, RGB’nin alternatif bir temsilidir. 1970’lerde bilgisayar grafikleri araştırmacıları tarafından oluşturulan bu model, insan vizyonunu daha yakından eşleştirmeye çalışıyor. Ayrıca daha düşük bir frekans kullanır, bu da onu fotoğraflar için ideal kılar. Fotoğraf baskılarında ve dijital görüntülerde kullanılabilir.

Türk Bayrağı Dijital Renk Kodları; RGB, CMYK, Pantone

HSB Renk Modeli

HSB renk modeli renkleri tonlarına, doygunluklarına ve parlaklıklarına göre tanımlar. Bu renk modeli silindirik bir koordinat sistemine dayanmaktadır. Bir rengin azimut konumu olan H, tonunu belirler ve bir rengin radyal konumu olan S, doygunluğu tanımlar. Radyal olarak eksenden S boyunca veya B boyunca yukarı doğru hareket etmek, bir rengin doygunluğunu ve canlılığını artırır.

HSB renk modeli, RGB renk modelinden türetilmiştir. Model, renk tonu, doygunluk ve parlaklığa bağlı olarak aynı rengin farklı varyasyonlarını hesaplar. Tipik olarak, bu değerler değiştirilerek bir renk oluşturulur. HSB renk modeli, kullanıcının belirli bir renk tonu üretmek için bu değerleri değiştirmesine olanak tanır.

HSB renk modeli, renkleri daha doğru tanımlamaya yardımcı olur. Renkleri karşılaştırmak için kullanılır. Bu değerlerin her biri yarıçaplı bir daire ile temsil edilir. Yarıçap doygunluğa eşittir. Sıfır yarıçapı, rengin doygun olmadığını gösterir. Maksimum 100 yarıçapı tam doygunluğu temsil eder. % 0 doygunluğa sahip renkler akromatik renkler olarak bilinir. Gri tonlar akromatik renkler olarak kabul edilir.

HSB renk modeli, Adobe Photoshop ve diğer grafik programlarında kullanılan yaygın bir renk modelidir. Microsoft Office uygulamalarında da kullanılır. Rgb’den farklı olarak HSB, kullanıcıların bir görüntünün rengini daha kolay ayarlamasına olanak tanır. Ancak, ayarlarınızı uygulamadan önce resminizi HSB renk modeline dönüştürmenize gerek yoktur.

HSB renk modeli, bir renk modeli oluşturmak için doygunluk ve ton değerlerini birleştirir. Bir rengin üç ana bileşeni ton, doygunluk ve parlaklıktır. Bunlar RGB renk uzayının yüzdeleri olarak ölçülür ve değerler 0 ile 100 arasında bir ölçekte verilir. HSB renk modelini kullanarak, kullanıcılar bir rengin doğru bir temsilini elde etmek için renk tonunu, doygunluğu ve parlaklığı ayarlayabilir.

RGB modelinin aksine, HSB modeli tonu tanımlamak için parlaklık ve doygunluk kullanır. Renk tonu veya bir ışık dalgasının dalga boyunun merkezi eğilimi, her rengin bir özelliğidir. 0-360 derece arasında değişebilen renk tonu ve bir rengin ne kadar canlı olduğunu ölçen doygunluk, HSB renk modelinde kullanılan üç parametredir.

Parlaklık ve renk tonuna ek olarak, HSB renk modeli, çeşitli renklerin doğru temsillerini vermek için renk değerlerini ve parlaklıklarını da içerir. Renk tonu genellikle bir rengin “özü” olarak adlandırılır. Doygunluk değeri bir derece olarak ifade edilir ve parlaklık değeri bir daire olarak ifade edilir.

RGB renk modeli, ana renkleri olarak kırmızı, yeşil ve mavi kullanır. RGB renk modeli, bilgisayar ekranları ve teknik cihazlar için idealdir. Hemen hemen her rengin görüntülenmesini sağlar. Bununla birlikte, HSB modeli insan algısı için daha sezgisel ve kullanışlıdır. Neyse ki, kullanıcıların RGB ve HSB renklerini karşılaştırmasına olanak tanıyan bir dizi yazılım aracı mevcuttur.

Türk Bayrağı Dijital Renk Kodları; RGB, CMYK, Pantone

HSB Uzay Doygunluğu

HSB renk uzayı, RGB renk modelinin silindirik bir koordinat temsilidir. Bu model, renk alanını renk tonu (H), doygunluk (Lar) ve parlaklık (B) açısından tanımlar. Renk noktaları arasındaki açı tonu belirlerken, parlaklık (Lar) doygunluğunun ölçüsüdür. HSB ekseninde yukarı veya aşağı hareket etmek, rengin doygunluğunu ve parlaklığını artırır.

HSB alanı Doygunluğu 0 ile 100 arasında eşlenir ve her HSB parametresi RGB alanındaki olası değerler aralığıyla ilişkilendirilir. Bu ölçek, kelimelerle tanımlanması genellikle zor olan renk tonunu ve doygunluğu görselleştirmek için kullanışlıdır. Örnek olarak, kırmızı için HSB değeri 255’tir. Bu doygunluk seviyesinde, renk tonu daha açık ve daha az doygun olacaktır.

Buna karşılık, 255,0,0 RGB değerleri gerçek bir renk üretmez. Bununla birlikte, yeşil ve mavi eklenirse tam kırmızı daha açık hale getirilebilir. Parlaklık ve hafifliğin aynı şey olmadığını not etmek önemlidir. Bu nedenle, HSB renk uzayındaki “B” değeri, 0-100 ölçeğinde en yüksek R, G ve B değerini temsil eder.

Renk hesaplanırken, HSB renk modeli istenen sonucu elde etmenize yardımcı olabilir. Bu model, rengi 3b olarak değiştirmenize olanak tanır ve rengi görselleştirmek için kullanışlıdır. HSB renk değerini ayarlamak için genellikle üç kaydırıcı (Ton, Doygunluk ve Parlaklık) kullanan bir renk seçici kullanabilirsiniz.

HSB uzayındaki doygunluk, renkli bir bileşenin bütüne oranını ifade eder. Normalde, bir veya iki RGB değeri sıfır olduğunda renkler tamamen doygun hale gelir. Bu renkler, renk uzayının dışa ve aşağıya bakan düzlemlerini kaplar. HSB modeli Photoshop Elements tarafından desteklenmektedir.

HSV renk uzayını görselleştirmenin bir başka yolu da onu konik bir renk tekerleği olarak görselleştirmektir. Dairesel bir kesitin merkezinden uzaklık, rengin değeri ile orantılıdır. Bu yöntem tüm HSV renk alanını görselleştirmek için ideal olsa da, bilgisayar arayüzleri için özellikle uygun değildir.

HSB renk modeli rgb’ninkine benzer, ancak bazı benzersiz farklılıkları vardır. RGB, bilgisayarların renk hakkında konuştuğu varsayılan yoldur. HSB insan dostu bir renk şemasıdır. HSB renk modeli, açıklıkta ve karanlıkta daha fazla varyasyona izin verir. Renginizin daha açık veya daha koyu olmasını istiyorsanız, tonun parlaklığını ayarlayın.

HSV Renk Modeli Nedir?

HSB ve HSL Renk Modeli'nin İşlevi

HSB renk modeli, parametre olarak ton, doygunluk ve açıklık (HSL) kullanan bir renk temsil şemasıdır. Bu renk modeli, ihtiyacınız olan tam tonlarda görüntülerin oluşturulmasına olanak tanır. İki HSB renk modeli vardır: HSB ve HSL. Birincisi ikincisine benzer olsa da, HSL bazı önemli detaylarda farklılık gösterir. İki model arasındaki farkı bilmek önemlidir, böylece bunları doğru şekilde kullanabilirsiniz.

RGB, bilgisayarlarda sıklıkla atıfta bulunulan üç sayı olan kırmızı, yeşil ve mavi anlamına gelir. HSB renk modeli, her üç bileşen için de insan dostu değerler kullanır. Bu değerler daha sonra HSV renk modeli kullanılarak yeniden eşleştirilir. HSV renk modeli, dijital fotoğrafçılıkta kullanılan en yaygın renk modelidir. Renk oluşturmak için birkaç farklı yöntemden oluşur. hsv’nin birçok avantajı ve dezavantajı vardır ve mükemmel bir renkli görüntü oluşturmak isteyenler için en iyi seçimdir.

HSB renk modeli sadece dijital fotoğrafçılıkta kullanılmaz. Aslında sanatın birçok alanında kullanılabilir. Örneğin, sanatta çizimler, resimler ve animasyonlar dahil olmak üzere bir dizi farklı ortam türüne uygulanabilir. HSB renk modeli görselleştirme için bir silindir kullanır, ancak bu her zaman rengi 3B olarak işlemenin uygun bir yolu değildir. Bunu çözmek için birçok renk seçici, rengin üç temel bileşenini temsil etmek için düğmeler ve kaydırıcılar kullanır: Renk tonu, Doygunluk ve Parlaklık.

Bilgisayar grafikleri öncüleri, HSB renk modelini 1970’lerin ortalarında bir bilgisayar görüntüleme teknolojisi olarak tanıttı. Ağustos 1978’de Alvy Ray Smith, modeli bir Bilgisayar Grafikleri sayısında tanımladı. RGB renk modeli ile karşılaştırıldığında, HSB renk modelinin anlaşılması ve kodlanması daha kolaydı.

HSB renk modeli, ışığa maruz kalmanın bir sonucu olarak parlaklık ve açıklıktaki değişiklikleri temsil etmek için parlaklık ve doygunluktan yararlandığı için HSL ve HSV renk modellerinden de farklıdır. Örneğin, saf beyaz, HSV renk modelindeki en doygun renktir. Buna karşılık, parlak ışıkta kırmızı renkli bir nesne daha parlak ve daha canlı görünürken, loş bir ışığa maruz kaldığında mavi bir nesne daha koyu görünür.

HSB renk modeli, rengi tanımlamanın alternatif bir yoludur. Ana renkler kırmızı, yeşil ve mavidir. İkincil renkler, iki ana renk karıştırılarak oluşturulur. Başka bir deyişle, HSB renk modeli RGB modunda daha fazla renk seçeneğine izin verir. Ancak HSB modunda çalışmak istiyorsanız, HSB modunu kullanabilmeniz için önce resimlerinizi RGB moduna dönüştürmeniz gerekir.

HSB renk modeli yaygın olarak kullanılmamaktadır. Renk spektrumunu soyut bir matematiksel model olarak temsil etmek için renk bilimcileri tarafından geliştirilmiştir. Bununla birlikte, bu modelleri karşılık gelen renk uzayları olmadan görselleştirmek zordur. En popüler renk modelleri RGB, sRGB ve hsl’dir.